Gå till vvsfabrikanterna.se
 
14 Jun 2023

Vägen till rent vatten

Från kolerakrisen till klimatförändringarnas inverkan. 

Sjuttio procent av jordens yta är täckt av vatten och vattnets kretslopp är en förutsättning för liv på jorden. Vi dricker ”samma vatten” dinosaurierna drack och det vatten vi använder i dag är ett lån från kommande generationer. Att ha tillgång till dricksvatten och god sanitet är för oss i Sverige en självklarhet. Att 770 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten, 1,7 miljarder inte har tillgång till ordentlig sanitet samt att 2,3 miljarder människor saknar möjlighet till god hygien är okänt för många. Även i Sverige har tillgången till dricksvatten och sanitet inte alltid varit en självklarhet.

Är 1834 inträffade kolerapandemin i Stockholm. Sommaren var torr, brunnarna sinade och vatten till matlagning fick hämtas i sjön. Pumpar sattes upp vid stränderna, men i flera fall låg platserna nära avloppsdiken och latriner, vilket medförde en stor spridning av smittan. Koleran skördade 3 700 offer och kring seklets mitt uppmärksammades att vattenförsörjning, hygien och hälsa hörde samman. Wilhelm Leijonancker, lärare i praktisk byggnadskonst, fick uppdraget att ta fram ett förslag på vattenförsörjning till Stockholm. I juni 1853 överlämnade han ett förslag på rörnät, pumpar, filter, bassänger och reservoarer, och 1861 stod landets första vattenverk klart. Därefter har en omfattande och strukturell utbyggnad av vatten och avlopp gjorts i vårt land, som idag utgör den självklarhet som saknas i många delar av världen.

Klimatförändringen blir allt tydligare. Sommaren 2022 var den varmaste som uppmätts i Europa sedan förindustriell tid, med junitemperaturer på över 40 grader på många håll i Europa. En av många allvarliga effekter av förändringen är att vattnets kretslopp kommer påverkas och områden som i dag redan är utsatta för torka kommer bli ännu torrare, och risken för översvämningar kommer öka i områden som redan idag är påverkade.

Globalt sett är tillgången på vatten och god sanitet en enorm utmaning som kommer försvåras med klimatförändringen. Förändringarna kommer även påverka oss i Sverige, även om tillgången till dricksvatten och sanitet troligen inte är i fara. Dock behöver vi ta hand om och förvalta vårt vatten på bästa sätt och se till att klimatförändringen inte skapar oåterkalleliga förändringar för vårt livsviktiga vatten.

Våra medlemmar i VVS-Fabrikanterna arbetar för att samhällsbyggnadssektorn ska bli mer vatten- och energieffektiv och på så sätt bidra till att minska klimatförändringen, säkerställa distributionen av vatten och avlopp och leverera funktionella och hållbara lösningar för enskilda avlopp. I denna bilaga får du ta del av våra medlemmars arbete, tips på hur du själv kan agera och som arbetssökande få inspiration om en bransch där du kan göra skillnad som medför att även kommande generationer kan nyttja det vatten som dinosaurierna drack.

I tidningen "Vårt viktiga vatten" kan du läsa om hur VVS-Fabrikanternas medlemmar arbetar för att ta hand om vårt gemensamma vatten på bästa sätt.

Till tidningen >>

Vill du veta mer om VVS-fabrikanterna?

vvsfabrikanterna.se kan du läsa mer om vår branschorganisation!